P. Hagyari nepodpísal uznesenia MsZ o zložení mestskej rady a komisií

10.02.2011 Prešov

Prešov 9. februára (TASR) – Primátor Pavel Hagyari nepodpísal uznesenie mestského zastupiteľstva (MsZ) v Prešove o voľbe členov mestskej rady a komisií zastupiteľstva.
\"Uznesenie o vytvorení mestskej rady (MsR) som nepodpísal, pretože bolo v rozpore so zákonom. Zákon hovorí, že MsR by mala byť proporčná podľa pomeru jednotlivých poslaneckých klubov. Bohužiaľ zastupiteľstvo to nerešpektovalo a vytesnilo Klub nezávislých poslancov, \" uviedol dnes pre TASR primátor.
Rovnako nepodpísal ani uznesenie o konštituovaní komisií MsZ. Dodal, že poslanci si schválili program, v ktorom sa malo hlasovať o zložení komisií z radov poslancov, nakoniec sa však hlasovalo aj o neposlancoch. Podľa neho to nebolo v poriadku, a tak sa stalo, že klub nezávislých nebol pripravený so svojimi kandidátmi z radov neposlancov na členstvo v komisiách.
\"Bude nové mestské zastupiteľstvo a znova sa bude rokovať o týchto bodoch programu. Mám 15 dní, aby som ho zvolal, \" uviedol primátor. Ak to termíny rokovacieho poriadku umožnia, plánuje ho zvolať v deň konania pripravovaného riadneho zastupiteľstva.
Mestskí poslanci 26. januára odsúhlasili do mestskej rady troch zástupcov klubu KDH, SDKÚ-DS, SaS, Most-Híd a rovnaký počet z klubu Smer-SD, nezávislí. Zo samostatného \"Klubu nezávislých poslancov\" sa členom rady stal iba viceprimátor René Pucher, to však vyplýva z jeho funkcie. Ďalší traja členovia z tohto klubu, ktorých mená prečítal primátor, nezískali dostatočný počet hlasov. Hagyari po hlasovaní povedal, že bude uvažovať o tom, či nevymenuje za svojho druhého zástupcu niekoho z poslaneckého klubu nezávislých.
Svetlana Pavlovičová, ktorá predsedá klubu Smer-SD, nezávislí, dnes pre TASR uviedla, že sa budú snažiť prelomiť veto primátora, nemajú však problém s tým, aby bola MsR doplnená na 10-člennú.
Predsedníčka poslaneckého klubu KDH, SDKÚ-DS, SaS, Most-Híd Andrea Turčanová po hlasovaní v zastupiteľstve uviedla, že návrh primátora nerešpektoval pomerné zastúpenie ich klubu v mestskej rade, nakoľko im vzhľadom na počet poslancov prináležia v rade štyri miesta.
Predstavitelia politických strán zastúpených v tomto klube o niekoľko dní zhodne konštatovali, že majú záujem na tom, aby MsR pracovala v 10-člennom zložení, pričom nemajú problém hlasovať za nezavislých poslancov. Trvajú však na pomernom zastúpení v samosprávnych orgánoch. Rovnako deklarovali, že majú záujem o miesto viceprimátora.
Hagyari uviedol, že na nominovanie svojho druhého zástupcu má čas do 15. februára. \"Mám záujem o korektnú spoluprácu s jednotlivými poslaneckými klubmi a budem sa snažiť s nimi ešte rokovať, aby sme nastavili spoluprácu tak, aby bola slušná korektná, voči všetkým poslaneckým klubom, \" uzavrel Hagyari.
 

Vyberte región